بیماری ها و مشکلات شایع زنان
انواع مشکلات نازایی در زنان مشکلاتی است که عموماً در ناحیه رحم و بخش های لگنی اتفاق می افتد و نشات گرفته از آسیب های ناحیه تناسلی بوده که به اندام های حساسی همچون رحم انتقال پیدا می کند.
بیماری های دستگاه تناسلی همچون التهابات لگنی، زگیل تناسلی، تبخال تناسلی و حتی عفونت های ادراری همگی از مشکلاتی است که ممکن است بانوان در سنین مختلف به آنها مبتلا شوند.
به یاد داشته باشید که انسداد و چسبندگی لوله های رحمی عواقب و عوارض زیادی در پی داشته و از شایع ترین بیماری های دستگاه تناسلی به شمار می آید.
سرطان تخمدان بیماری دیگری است که عموماً بانوان بنا به دلایل مختلف تجربه می کنند.
این سرطان ها از نوع خوش خیم یا بدخیم برای افراد اتفاق می افتند و روش های درمانی متفاوتی دارند، سرطان تخمدان با علائمی همچون نفخ شکم، درد شکم و تکرر ادرار خود را نشان خواهد داد.
یکی دیگر از بیماری هایی که امروزه زنان زیادی در سراسر دنیا با آن مواجه هستند سرطان پستان است.
رشد بی رویه سلول های بافت سینه باعث ایجاد این توده های خطرناک شده و به مرور زمان ممکن است در شمار بیماری های پیشرونده قرار بگیرد.
به یاد داشته باشید که سرطان پستان علائمی همچون ترشح یا خونریزی از سینه داشته و تغییراتی محسوس در پوست سینه و همچنین غدد لنفاوی اطراف سینه اتفاق می افتد.
سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم مشکل و بیماری دیگری است که بانوان ممکن است در سنین جوانی آن را تجربه کنند، عموماً این عارضه در سنین باروری اتفاق می افتد و تا قبل از یائسگی کاملاً شایع است.
این نوع سرطان ها عموماً جنبه ژنتیکی دارند و به همین دلیل است که با احساس هرگونه درد در ناحیه لگن و بروز حالات غیر طبیعی باید به پزشک مراجعه کرد.
یکی دیگر از آسیب های مربوط به رحم که در بین بانوان کاملاً شایع است کیست تخمدان است.
زمانی که هر دو تخمدان عملکرد مناسبی نداشته باشد و کیسه های پر از مایع بر روی آنها تشکیل شود اصطلاحا فرد به کیست تخمدان مبتلا است و عوارض آن را متحمل خواهد شد.
چه زمانی می توان گفت که یک زوج واقعا نابارور هستند؟
وقتی خانمی به طور منظم و بدون هیچ گونه پیشگیری به مدت 12 ماه اقدام به بارداری می کند و بارداری اتفاق نمی افتد، می توان گفت که زوجین درگیر ناباروری هستند.
البته این زمان برای خانم های بالای 35 سال 6 ماه است. علاوه بر این، زنانی که در گذشته باردار بودند اما اکنون قادر به باردار شدن نیستند و زنانی که سقط مکرر دارند نیز نابارور محسوب می شوند.
موضوع این است که ناباروری تنها زنان را تحت تاثیر قرار نمی دهد، مردان نیز می توانند با مشکلات ناباروری دست و پنجه نرم کنند، بنابراین هر دو زوج باید معاینه و آزمایش شوند.
علائم مشکلات ناباروری در زنان چیست؟
با توجه به تعریف ناباروری، علامت اصلی مشکلات باروری در زنان ناتوانی در باروری پس از یک سال رابطه جنسی مکرر است.
اساساً، چرخه قاعدگی بیش از حد طولانی (35 روز یا بیشتر)، خیلی کوتاه (کمتر از 21 روز)، نامنظم یا متوقف شده می تواند منجر به عدم تخمک گذاری زن شود، در حالی که ممکن است علائم و نشانه های ظاهری دیگری وجود نداشته باشد.
عدم تخمک گذاری به معنای عدم باروری است و هر چیزی که مانع آن شود را می توان یکی از مشکلات باروری در زنان دانست.
سایر مشکلات باروری در زنان ناشی از مشکلات ساختاری رحم، دهانه رحم و لوله های فالوپ است.
علائم مشکلات رحمی عبارتند از:
- خونریزی طولانی مدت و درد بیش از حد در دوران قاعدگی
- درد هنگام مقاربت
- درد شدید در پشت و لگن
- حالت تهوع شدید
- رشد بیش از حد مو به خصوص در ناحیه چانه و گونه
- پریودهای نامنظم
- تب
- ترشحات نامناسب (نشانه عفونت رحم)
- سرگیجه و عدم تعادل
معمولا مشکلات مربوط به لوله فالوپ علائم و نشانه های قابل مشاهده ای ندارند و ممکن است تنها پس از تصمیم به بارداری با وقوع بارداری خارج از رحم متوجه آنها شوید.
از طرفی علائم باروری در زنان شامل داشتن سیکل های قاعدگی 28 روزه منظم، تخمک گذاری منظم که معمولاً 7 روز پس از پایان قاعدگی با ترشح ترشحات غلیظ از واژن و افزایش دمای بدن، باروری بعد از 3 ظاهر می شود.
تا 4 ماه مقاربت مکرر، به خصوص در زمان تخمک گذاری، عدم وجود عوامل ناباروری مانند کیست تخمدان یا فیبروم رحم در معاینات منظم مشاهده شد.
انواع مشکلات نازایی در زنان
از انواع مشکلات نازایی در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سندرم تخمدان پلیکیستیک
- نارسایی زودرس تخمدان
- افزایش هورمون پرولاکتین
- بیماری التهابی لگن
- آندومتریوز
- فیبروم رحم
آیا تنبلی تخمدان باعث بروز نازایی در بانوان می شود؟
از آنجایی که کیست تخمدان یک بیماری شایع برای زنان است ممکن است این سوال در ذهن بانوان به وجود آید که آیا کیست تخمدان عاملی برای ناباروری می باشند یا خیر.
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که کیست تخمدان به تنهایی نمی تواند عاملی قطعی برای ناباروری باشد.
به یاد داشته باشید که کیست تخمدان قابلیت درمان داشته و اگر این عارضه رفع شود مانعی برای بارداری وجود نخواهد داشت.
نگرانی بانوان با وجود کیست تخمدان برای ناباروری کاملاً طبیعی است زیرا این عارضه عموماً در سنین باروری رخ می دهد و ممکن است روند باروری را کمی با تاخیر مواجه کند.
کیست تخمدان از سنین ۳۰ تا ۴۰ سالگی برای بانوان بسیار شایع است و اگر این عارضه پدیدار شود نقش موثری بر باروری افراد ایجاد می کند و ممکن است با اختلال در روند تخمک گذاری ناباروری را به همراه آورد.
بسیاری از بانوان در طی اقدام به بارداری با اختلال مواجه می شوند و از آنجایی که باروری به درستی انجام نمی شود به پزشک مراجعه کرده تا معاینات تخصصی تر را انجام دهند.
اغلب کسانی که با ناباروری مواجه هستند به کیست تخمدان مبتلا بوده و این مسئله عاملی برای ناباروری زنان است.
به یاد داشته باشید که اگر کیست تخمدان به طور کامل رفع شود بارداری بدون مشکل انجام شده و حتی دوره قاعدگی به راحتی انجام می پذیرد.
مهم است بدانید که تنبلی تخمدان نه تنها مانع از آزادسازی تخمک ها میشود بلکه احتمال پیچ خوردگی تخمدان را نیز قوت می بخشد.
به یاد داشته باشید که عموماً این عارضه در پی بروز کیست های بزرگ اتفاق می افتد و اگر این آسیب در ابتدای شکل گیری آن درمان شود هرگز مشکلات شایع پس از آن را تجربه نخواهید کرد.
اندومتریوز بر باروری تاثیر داره؟
اندومتریوز زمانی رخ می دهد که پوشش داخلی رحم ضخیم شود.
این رشد بیش از حد بافت و برداشتن با جراحی میتواند باعث ایجاد اسکار شود که ممکن است لولههای فالوپ را مسدود کرده و تخمک و اسپرم را از هم جدا کند.
ناهنجاری ها و ضایعات رحمی تاثیری بر باروری دارند؟
ناهنجاری ها و ضایعات ساختاری رحم، از عوامل مهم موثر بر قدرت باروری یک خانم هستند. از جمله آن ها می توان به این موارد اشاره نمود:
- رحم تک شاخ یا دو شاخ
- رحم دو گانه
- رحم دارای سپتوم
- رحم کمانی
- پولیپ های رحمی
- فیبروم و میوم ها
چرا وجود کیست در تخمدان باعث نازایی می شود؟
زمانی که با وجود کیست تخمدان به پزشک مراجعه می کنید متخصصان خیلی فوری درمان های تخصصی را آغاز کرده تا پیش از گسترش این کیست ها بتوانند مشکلات پیش آمده را برطرف کنند.
همواره می دانید که ناباوری ارتباط مستقیمی با کیست تخمدان دارد و معمولاً این کیست ها مانع از بارداری صحیح و آزادسازی درست تخمک ها می شوند.
مهم است بدانید که برخی از انواع کیست تخمدان مانند کیست های شکلاتی یا کیست آندومتریوز باعث ایجاد چسبندگی های شدید در تخمدان شده و لقاح بین تخمک و اسپرم را غیر ممکن می سازد.
در چنین شرایطی اگر متخصصان نتوانند روند طبیعی کار تخمدان ها را به حالت سابق بازگردانند، از سایر روش های درمانی مانند ivf استفاده کرده و با لقاح آزمایشگاهی باروری اتفاق می افتد.
اگر بخواهیم کمی تخصصی تر در مورد اثرگذاری کیست بر تخمدان ها و نهایتاً بروز نازایی صحبت کنیم، باید بدانید که این کیست ها معمولاً حاوی مایعاتی هستند که شکل و فرم ظاهری آنها به رنگ قهوه ای است.
این کیست ها عموماً غیر سرطانی هستند و اغلب در عمق تخمدان شکل می گیرند و مانع از بارداری صحیح خواهند شد.
هر چند که ممکن است با وجود این کیست بانوان بارداری را تجربه کنند اما خطرات و عوارض زیادی سلامت آنها را تهدید خواهد کرد.
آیا اختلالات هورمونی باعث نازایی می شود؟
نوسانات سطح هورمون ها به علل مختلفی می تواند بر چرخه قاعدگی، تخمک گذاری و در نتیجه باروری زن اثر گذار باشد. از شایع ترین علل اختلالات هورمونی موارد زیر می باشند:
اختلال عملکرد هیپوتالاموس
شایع ترین علامت آن قاعدگی نامنظم یا عدم وقوع قاعدگی می باشد.
اختلال در عملکرد هیپوتالاموس در زنان منجر به اختلال در سطح هورمون های گنادوتروپین و به دنبال آن هورمون های هیپوفیز LH و FSH می شود و در نتیجه تخمک گذاری و باروری تحت تاثیر قرار می گیرد.
اختلال عملکرد هیپوفیز
در صورتی که نقصی در تولید هورمون های ترشح شده از غده هیپوفیز (LH و FSH) وجود داشته باشد، تخمک گذاری دارای مشکل است.
اختلال در عملکرد غده تیروئید
اختلال در عملکرد غده تیروئید می توانند سبب تاخیر یا جلوگیری از آزاد سازی تخمک از تخمدان ها و یا کاهش ذخیره تخمدان ها می شود و بر باروری تاثیر می گذارد.
افزایش سطح هورمون پرولاکتین
افزایش سطح هورمون پرولاکتین ممکن است بر باروری تاثیر گذاشته و احتمال ناباروری را بالا ببرد.
آیا مصرف زیاد قرص اورژانسی افراد را نازا می کند؟
بسیاری از بانوان به دنبال راه های موثر و کم خطر برای پیشگیری از بارداری هستند، اما در مواقع اضطراری و زمانی که افراد رابطه محافظت نشده دارند ممکن است به مصرف قرص های اورژانسی روی آورده و تمایل دارند که از بارداری های احتمالی جلوگیری نمایند.
اما این سوال در ذهن بانوان نقش می بندد که آیا قرص اورژانسی باعث نازایی می شود.
این نگرانی برای تمامی بانوانی که در آینده قصد فرزندآوری دارند، کاملاً طبیعی است زیرا معتقدند که این قرص ها حاوی هورمون های بسیار زیادی است که به سلامت رحم آسیب وارد کرده و مانع از لقاح تخمک و اسپرم می شود.
نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید، این است که قرص های اورژانسی اثری موقتی اما موثر دارند.
به گونه ای که شما پس از مصرف با حجم قابل توجهی از هورمون هایی که به بدن منتقل میشود به طور قطعی می توانید از بارداری ناخواسته جلوگیری کنید، اما به مرور زمان اثرات این داروی هورمونی از بدن پاکسازی خواهد شد.
با این حال تمامی متخصصان به بانوانی که از قرص های اورژانسی استفاده می کنند اعلام می کنند که این قرص ها هیچگونه ارتباطی به نازایی ندارند اما در طی سال تنها مجاز به استفاده از دو تا سه مرتبه از قرص های اورژانسی می باشید.
نکته مهمی که دانستن آن خالی از لطف نیست این است که نازایی برای افراد پس از یک سال تلاش بارداری اتفاق می افتد و قبل از یک سال نمی توان فرد را به طور قطعی نازا اعلام کرد.
پس اگر از قرص اورژانسی استفاده می کنید، اطمینان داشته باشید که در صورت تصمیم به بارداری هرگز خللی در این روند ایجاد نمی شود.
می توانید بدون محدودیت برای بارداری های طبیعی اقدام کنید و مطمئن باشید که این قرص های هورمونی هیچ گونه اثر منفی بر سلامت رحم اعمال نکرده و پس از پاکسازی بدن از این قرص ها هرگز خللی در روند رشد جنین ایجاد نمی شود.
با این حال با قاطعیت می توان گفت که مصرف قرص های اورژانسی هیچگونه ارتباطی به نازایی افراد ندارد و چنین آسیب و عارضه ای را از خود به جای نمی گذارد.
نازایی بدون دلیل
گاهی اوقات نمی توان علت ناباروری را توضیح داد و نمی توان علت آن را یافت.
این بدان معناست که پزشکان دلیل روشنی برای ناباروری پیدا نکرده اند و آزمایشات انجام شده همگی نتایج طبیعی را نشان می دهد.
برای بسیاری از زوج ها، این می تواند ناراحت کننده باشد و آنها نمی دانند که چگونه مراحل بعدی برای آنها پیش می رود.
اگرچه داشتن ناباروری بدون دلیل می تواند گیج کننده و خسته کننده باشد، خوشبختانه، حتی زمانی که علت ناباروری ناشناخته است، درمان های مختلف باروری در نهایت می تواند زوج ها را به بچه دار شدن سوق دهد.
آیا می توان از مشکلات باروری در زنان جلوگیری کرد؟
برای زنانی که در فکر باردار شدن در آینده هستند، توجه به این نکات می تواند به آنها در جلوگیری از مشکلات باروری و بهینه سازی شرایط باروری کمک کند:
حفظ وزن طبیعی
زنانی که اضافه وزن یا کمبود وزن دارند بیشتر در معرض خطر اختلالات تخمک گذاری هستند.
اگر نیاز به کاهش وزن دارید، این کار را به تدریج انجام دهید، زیرا ورزش شدید و بیش از پنج ساعت در هفته با کاهش تخمک گذاری همراه است.
ترک سیگار
سیگار اثرات منفی زیادی بر باروری دارد. بنابراین، اگر سیگار می کشید و قصد بارداری دارید، فوراً آن را ترک کنید.
خودداری از نوشیدن الکل
مصرف بیش از حد الکل احتمال بارداری را کاهش می دهد.
بنابراین اگر قصد بارداری دارید، از نوشیدن الکل خودداری کنید و در دوران بارداری الکل مصرف نکنید زیرا می تواند بر سلامت جنین در حال رشد تأثیر منفی بگذارد.
عدم استرس
برخی از مطالعات نشان داده اند که زوج هایی که استرس روانی دارند، در طول درمان ناباروری نتایج ضعیف تری کسب می کنند.
بنابراین اگر می توانید، قبل از اقدام به بارداری راهی برای کاهش استرس در زندگی خود بیابید.
محدودیت در مصرف کافئین
تحقیقات نشان داده است که محدود کردن مصرف کافئین به کمتر از 200 میلی گرم در روز نباید بر توانایی شما برای باردار شدن تأثیر بگذارد.
این مقدار تقریباً معادل یک تا دو فنجان قهوه در روز است.
یک پاسخ
ممنون از مطالب مفيدي که در اختيار ما گذاشتيد