یکی از روش های زایمان که اخیراً مورد استقبال بسیاری از بانوان قرار گرفته است روش زایمان سزارین در خرم آباد است.
در این مقاله سعی بر آن داریم که بیان کنیم زایمان سزارین چیست؟ و چرا این روش زایمان توسط پزشک تشخیص داده می شود؟ در روش زایمان سزارین، بنا به تشخیص پزشک با استفاده از بی حسی نخاعی و یا بیهوشی از طریق عمل جراحی و انجام برش بر روی پوست شکم و رحم مادر، نوزاد متولد شده و پس از خارج کردن نوزاد و جفت، رحم و پوست مادر بخیه می شود.
هر چند که این روش زایمان سال هاست که انجام می شود و مادران بسیاری به این طریق کودک خود را به دنیا می آورند، اما همچنان مادران در این زمینه سوالات زیادی دارند.
زایمان سزارین چگونه انجام می شود؟
در زایمان سزارین پس از بی حسی یا بی هوش شدن مادر، یک برش افقی به اندازه 8 تا 10 سانتی متر در قسمت زیر شکم مادر بر روی لایه های پوست و سپس رحم مادر ایجاد می شود.
یکی از دلایلی که گاها به دلیل شرایط خاص مادر از جمله پره اکلامپسی (فشار خون بارداری) و یا شرایط خاص جنین دستور به ختم دوره بارداری می دهد باعث تصمیم بر انجام زایمان سزراین می گردد.
انجام این تصمیم دلایل بسیار زیادی از جمله، زود رس بودن نوزاد و یا قرار گرفتن در ابتدای دهانه رحم که جفت سر راهی اطلاق می گردد و یا به دلیل مشکل غیرطبیعی بودن رحم مادر، پزشک برش را به صورت عمودی از ناف تا قسمت رویش موی عانه ایجاد می کند.
یکی ازمعایب برش عمودی در زایمان سزارین این است که مادر در زایمان های بعدی، متاسفانه قادر به زایمان طبیعی نخواهد بود و باید حتما زایمان سزارین داشته باشد. ولی در زایمان سزارینی که با برش افقی اتقاق می افتد این محدودیت وجود ندارد و مادر در زایمان های بعدی می تواند زایمان طبیعی نیز داشته باشد.
در زایمان سزارین و با توجه به نحوه برش عمودی یا افقی که دلایل آن نیز اشاره شد پزشک متخصص زنان و زایمان، نوزاد و جفت را از رحم مادر خارج کرده، سپس اقدام به بریدن بند ناف کرده که معمولا در زایمان های سزارین با توجه به اینکه بانو بیهوش کامل نبوده، عرف است برای چند لحظه مادر می تواند نوزادش را ببیند.
سپس نوزاد معاینه و بررسی می شود و پس از آن، پزشک رحم و شکم مادر را بخیه می نماید.
در چه مواقعی زایمان سزارین انجام می شود ؟
ذکر این نکته ضروری است که به صورت معمول زایمان طبیعی مزیت های بیشتری نسبت به زایمان سزارین دارد و به بانوان توصیه می شود که به صورت طبیعی زایمان داشته باشند در برخی مواقع تصمیم بیمار و پزشک متخصص زنان و زایمان بر انجام زایمان طبیعی بوده ولی ممکن است به دلیل مسائل یا مشکلاتی شرایط انجام زایمان طبیعی برای مادر فراهم نباشد که با تشخیص پزشک زایمان سزارین توصیه می گردد.
انجام زایمان طبیعی برای سلامت مادر یا جنین و یا هر دو خطراتی را به همراه داشته باشد ویا به دلیل پیش آمدن شرایط اورژانسی و اضطراری پزشک مجبور به انجام عمل سزارین برای نجات جان مادر و نوزاد بوده باشد.
تا جایی که دراین مقاله بگنجد به تعدادی از مشکلاتی که ممکن است پزشک را مجبور به عمل سزارین نماید در پایین اشاره می کنیم
چه زمانی انجام عمل سزارین الزامی می باشد؟
پس از پایان دوره بارداری بزرگترین دغدغه بانوان این است که با چه روشی باید فرایند زایمان را به انجام برسانند.
متخصصان در موارد خاص انجام زایمان سزارین را بهترین گزینه دانسته و معتقدند که با توجه به وضعیت جسمانی مادر و جنین می تواند بهترین روش زایمان باشد.
اما اگر مادر در زایمان های قبلی عمل سزارین انجام داده باشد دیگر قادر به انجام زایمان طبیعی نخواهد بود و برای خروج جنین از رحم باید زایمان سزارین را انتخاب کند.
در مواردی اگر پزشکان متوجه شوند که جنین در رحم مادر مدفوع کرده است این امر می تواند هم برای جنین هم برای مادر خطر آفرین باشد.
به همین دلیل انجام زایمان سزارین به صورت اورژانسی در این شرایط می تواند سلامت جنین را حفظ کند.
پزشکان و متخصصان وجود جفت سرراهی و هرگونه مشکل دیگر مانند عروق سرراهی را عاملی جدی برای عدم انجام زایمان طبیعی دانسته و در این شرایط تنها راه خروج نوزاد از رحم مادر را سزارین می دانند، که در این شرایط سلامت هر دو حفظ می گردد.
برخی از مادران بنا به دلایل مختلف ممکن است در دوران بارداری مشکلات خاص از جمله ابتلا به ویروس های مسری مانند تبخال تناسلی را تجربه کنند.
در این شرایط پزشکان برای آنکه نوزاد به چنین آسیبی مبتلا نشود زایمان سزارین را انجام داده تا جنین تازه متولد شده با چنین ویروس خطرناکی درگیر نشود.
پزشکان تمامی مادرانی که با بیماری دیابت مواجه هستند را به انجام عمل سزارین تشویق کرده و معتقدند که با این شرایط روند زایمان بهتر انجام میشود.
البته اگر وزن جنین بیش از ۴/۵ کیلوگرم باشد و یا هرگونه اختلال در رحم مادر وجود داشته باشد انجام زایمان سزارین الزامی خواهد بود.
اغلب متخصصان معتقدند که اگر بانوان با مشکلات و بیماری های آمیزشی مواجه باشند به هیچ عنوان نباید نوزاد خود را از طریق کانال زایمان و به صورت طبیعی به دنیا آورند.
زیرا در برابر چنین ویروس های خطرناکی بدن جنین چندان مقاومتی نداشته و در صورت انتقال آلودگی آسیب های جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
در تمامی موارد ذکر شده زایمان سزارین جز مزیت هیچ چیز دیگری برای مادر و نوزاد ندارد و پزشک می تواند روند زایمان را به درستی و با سلامت کامل به انجام برساند.
به طور کلی هرگونه بیماری زمینه ای در بدن بانوان می تواند مشکلات شدید تری در روند زایمان به وجود آورد به همین دلیل است که پزشکان پیش از انتخاب روش مناسب برای زایمان تمامی فاکتورهای مورد نظر را بررسی کرده تا متوجه شوند که کدام شیوه برای مادر مناسب تر است.
با این حال محدودیت های جسمانی مادر و شرایط خاصی که ممکن است جنین در رحم مادر داشته باشد باعث میشود تا پزشکان برای حفظ سلامت هر دو فرد زایمان سزارین را انتخاب کنند.
که معمولاً با داشتن دوره نقاهت بیشتر برای بانوان کارایی فراوان داشته و ضامن حفظ سلامت مادر و نوزاد خواهد بود.
اگر زایمان سزارین به درستی و تحت نظر متخصصان با تجربه انجام شود هیچ گونه خطر و عوارضی برای مادر و نوزاد به همراه ندارد و به این واسطه افراد می توانند بدون تحمل درد روند زایمان را پشت سر گذاشته و همواره سلامت جسمانی آنها حفظ می گردد.
کاهش سطح اکسیژن خون جنین و نوزاد
کاهش سطح اکسیژن خون جنین خود نیاز به توضیحات بسیار زیادی دارد که از حوصله شما همراه محترم خارج است اما به صورت بسیار محدود به آن اشاره می نماییم.
بهتر است بدانیم که اختلال در اکسیژن رسانی بافتی در جنین یا نوزاد ناشی از ایجاد حادثه هایی قبل از زایمان، در طی زایمان یا پس از تولد که منجر به کمبود اکسیژن حاد و پیشرونده، اختلال تبادل دی اکسیدکربن و اکسیژن، اسیدوز و خون رسانی ناکافی به بافتها و اعضای بدن میشود.
در نوزادان ترم و رسیده %90 موارد آسفیکسی در دوران پیش از تولد یا حین تولد در نتیجه بی کفایتی جفت (که باعث عدم توانائی تهیه اکسیژن و برداشتن دی اکسیدکربن و یون هیدروژن از جنین میگردد) بوجود می آید. که از جمله این علل ها می توان به.
علل مادری:
دیابت مادر در دوران قبل بارداری یا دوره بارداری، افزایش فشارخون بارداری، مسمومیت حاملگی در دوران بارداری، عفونت واژن، دکولمان یا کنده شدن پیش از موعد جفت در رحم، استفاده مادر باردار از الکل، استفاده از برخی داروها در حین بارداری، اعتیاد به مواد مخدر مادر باردار، بیماری قلبی عروقی مادر و افت فشارخون مادر در طول دوره بارداری.
علل جنینی:
مشکلات بندناف مثل گره خوردن یا تحت فشار قرار گرفتن بندناف یا اختلال عروق نافی، آنمی (کم خونی) جنین، عفونت جنین، IUGR یا کاهش رشد داخل رحمی، هیپوولمی یا کاهش حجم خون جنین، نواقص مادرزادی، پست ترم (زایمان دیررس) و وضعیت قرار گیری جنین در رحم را اشاره کرد.
در کل هر کدام یک از علائم فوق برای مادر باردار و یا جنین اتفاق افتد این زمان، زمانی است که میزان اکسیژن در خون جنین کاهش یافته، ضربان قلب جنین دچار نوسان و تغییراتی خواهد شد در این هنگام مواد زائد موجود درخون جنین افزایش یافته و کاهش سطح اکسیژن خون جنین شرایط را برای عمل سزارین اضطراری فراهم می نماید.
سایز و نحوه قرار گیری سر جنین در زمان تولد نسبت به اندازه لگن مادر
یکی دیگر از دلایل زایمان سزارین، زمانی است که مادر دچار دردهای زایمانی شود. این مشکلات مشخص خواهد شد که تشخیص پزشک انجام زایمان سزارین است. یعنی با این که انقباضات رحمی وجود دارد ولی مادر شرایط مناسبی را برای زایمان طبیعی ندارد. البته پیش از اینکه درد زایمان شروع شود این مشکل را می توان با معاینه متوجه شد. بهترین پزشک متخصص زنان و زایمان در خرم آباد با معاینه داخلی می تواند متوجه تنگی و یا اندازه سرجنین نسب به لگن مادر شود.
مشکلات جفت سر راهی، رگ سرراهی و بند ناف
در صورتی که زمان زایمان متوجه شوند که جفت سر راهی است (جفت سر راهی یعنی این که جفت جلوی دهانه رحم را مسدود کرده در حالی که جایگاه جفت در قسمت بالایی رحم است) و یا متوجه شوند که جفت جنین زودتر جدا شده، در چنین مواردی بهتر است که جنین به روش زایمان سزارین متولد شود.
احتمال دارد که زمان شروع دردهای طبیعی، بند ناف به درون کانال زایمانی برگردد و یا به سمت سر جنین برود. در چنین شرایطی به دلیل اینکه بند ناف تحت فشار مابین لگن مادر و سر جنین قرار دارد، جریان خون رسانی به جنین قطع شده و اکسیژن رسانی به جنین با اختلال یا قطعی مواجه خواهد شد.
در صورتی که جنین بخواهد نارس و یا دیررس متولد شود
جنین های نارستوانایی تحمل سختی زایمان طبیعی را ندارند. همچنین جنین های دیررسی که معمولاً درشت هم هستند به دلیل مشکلات در خون رسانی حین تولد، نمی توانند به طور طبیعی متولد شوند.
زمانی که جنین مشکل خونی RH دارد
جنین هایی که مشکل RH دارند به دلیل ضعیف بودن توانایی تحمل سختی زایمان طبیعی را ندارند.
قرار گرفتن جنین در رحم مادر به حالت غیر عادی
جنین در حالت عادی در زایمان طبیعی باید طوری قرار بگیرد که سر به سمت پایین و درون لگن مادر باشد. در صورتی که وضعیت قرار گیری جنین به حالت عرضی و یا حالت ایستاده (یعنی پاهای جنین درون لگن مادر) باشد معمولاً زایمان به صورت سزارین انجام می شود.
عفونت های ویروسی
زمانی که مادر مشکلاتی همچون عفونت و یا زگیل تناسلی داشته باشد بدلیل اینکه سرایت این عفونت ها برای جنین خطرناک بودهو امکان دارد که مشکلات پوستی برای جنین به وجود بیاورد ، برای پیشگیری از سرایت این عفونت ها به جنین و همچنین پیشگیری از انتقال بیماری هایی هم چون ایدز و هپاتیت و یا مادرانی که سابقه فوت نوزاد در زایمان طبیعی را داشته اند، انجام زایمان سزارین می تواند خطرات زایمان طبیعی را به میزان قابل توجهی پایین بیاورد.
سابقه انجام زایمان سزارین در گذشته
در صورتی که در زایمان سزارین قبلی برش عمودی ایجاد شده باشد و یا در صورت داشتن زایمان های سزارین متعدد.
- در صورتی که وزن جنین بیشتر از 4.5 کیلوگرم باشد
- در صورت بروز مشکلاتی که مربوط به رشد جنین می باشد
- در صورت بروز مشکلاتی برای مادر، مانند فشار خون بالا و یا بیماریهای قلبی
- در صورت مدفوع کردن جنین در رحم مادر که در اصطلاح پزشکی به آن مکونیوم می گویند
- به دلیل وجود ناهنجارهای مادرزادی در رحم مادر ( مانند رحم دو شاخ)
- در صورت بارداری دوقلوهای مونو آمنیونی
- عفونت و یا خونریزی ناگهانی مادر
- مشکلات غیر قابل پیش بینی مانند بیرون زدن بند ناف از واژن
- ایست قلبی ناگهانی جنین
- تشنج مادر و فشار خون بالای مادر
- پاره شدن زود هنگام کیسه آب نوزاد و یا ترشحات و نشتی سبز رنگ که می تواند نشانه آسیب به کیسه مایع آمنیوتیک باشد.
مزیت های زایمان سزارین
- آرامش روانی مادر
- معیین بودن زمان زایمان
- داشتن رابطه جنسی بی خطر پس از زایمان
- رسیدن اکسیژن کافی به نوزاد و نداشتن استرس بابت خطر خفگی ناشی از بند ناف نوزاد در زایمان طبیعی
معایب زایمان سزارین
- دوره نقاهت نسبتاً طولانی تر نسبت به زایمان طبیعی
- وجود تورم همراه با درد در قسمت بریده شده
- احتمال ایجاد لخته خونی در پا و یا ریه مادر
- احتمال ترومبوز در مادر
- احتمال بروز حاملگی خارج از رحمی در بارداری های بعدی
- احتمال آسیب دیدن روده ها یا مثانه
- احتمال ابتلا به عفونت و خونریزی
- احتمال اختلالات تنفسی در صورت که زایمان زودتر از موعد طبیعی انجام شود
سخن پزشک با شما
اگر قصد بارداری دارید، دکتر زهره امیری متخصص زنان و زایمان در خرم آباد به شما پیشنهاد میکنند که، برای پیشگیری از خطرات دوران بارداری و زایمان، قبل از اقدام به بارداری با یک پزشک متخصص زنان و زایمان در خرم آباد، دارای تجربه و با سابقه درخشان در این خصوص مشاوره نموده و به توصیه های پزشک خود عمل نمایید تا بتوانید دوران بارداری امن و لذت بخشی را تجربه نمایید و چنانچه در دوران بارداری علائم ذکر شده در بالا را مشاهده کردید، سریعاً موضوع را با پزشک خود در جریان بگذارید اگر علاقه به دانش پزشکی در زمینه تخصص دکتر زهره امیری دارید یک سری میتوانید به اینستاگرام و یا تلگرام دکتر بزنید😉.